UtrechtsePoort

 

Er is nog maar een handvol “Naardenezen” die weten dat op de Utrechtse Poort sinds de bouw in 1877 een ornament heeft gestaan. Dit ornament, ook wel ‘trofee’, is om onbekende reden in 1944/45 verdwenen. Het is te zien op oude prentbriefkaarten en tekeningen. De Utrechtse Poort vormt de belangrijkste entree van de Vesting en de wens om daar “de kers op de taart” terug te laten keren, wordt dan ook door heel veel “Naardenezen” gedeeld. 

 

De Utrechtse Poort

De Utrechtse Poort in de vestingstad Naarden in Noord-Holland werd gebouwd in 1877. Hij vervangt een stadspoort uit 1680 op dezelfde plaats. Hij geeft toegang tot de stad vanuit de richting Utrecht. De huidige poort bestaat uit een open doorgang met profielmuren aan weerszijden en aan de kant van de stad een wachtgebouw. De gevel van het wachtgebouw is van baksteen en versierd met natuursteen. De poort is ontworpen door Jacobus van Lokhorst. Het gebouw heeft twee vleugels aan weerskanten van een poort over de doorgang. Op de vleugels staan twee torentjes voorzien van schietgaten. Ze zijn onderling verbonden door een borstwering. In het gebouw zijn diverse wachtlokalen, een paar cellen.

Boven de doorgang is in een nis een beeldje van de Nederlandse leeuw geplaatst, met in zijn poot een zwaard en in de andere een bundel met zeven pijlen. Links en rechts van de nis vormen muurankers het jaartal 1877. In de torentjes zijn afbeeldingen verwerkt van Koning Willem III en zijn eerste vrouw Sophie van Württemberg. Over de gracht voor de poort ligt nu een vaste brug, maar bij de bouw van het wachtgebouw lag hier een kraanbrug.

De Gooische Tram reed tussen 1881 en 1939 van Amsterdam naar Laren door de poort.

 

DOE MEE

En draag bij aan de terugkeer van de trofee op de Utrechtse Poort! Doneren kan heel makkelijk met iDeal via www.gooisdemocratischplatform.nl/doneer, of maak het bedrag handmatig over op bankrekening NL04 BUNQ 2291461451 t.n.v. Goois Democratisch Platform onder vermelding van Utrechtse Poort.